Hommelnestkasten 

Alle in Midden-Europa voorkomende hommelsoorten zijn meerdere of mindere mate sterk bedreigd in hun voortbestaan. Alleen in Duitsland zijn van de 29 voorkomende hommelsoorten al 10 soorten regionaal verdwenen. Niet alleen vanwege de zeldzaamheid, maar ook voor het directe nut in de groente- en fruitteelt en het belang voor onze cultuurgewassen zijn gerichte beschermingsmaatregelen absoluut noodzakelijk. Dit kan beginnen met het beschikbaar stellen van SCHWEGLER hommelnestkasten en worden uitgebreid met de aanbouw en verzorging van soortspecifieke drachtgewassen zoals bijvoorbeeld wilgenkatjes, wikke en fruit. Juiste hommels zijn onvervangbaar vanwege hun bijzondere eigenschappen. De hommelsoorten met een korte roltong vliegen bij lage temperaturen o.a. tussen + 5°C en –5°C. Tevens maken de hommels met een korte roltong in het vroege voorjaar voor de honing- en wilde bijen de eerst weg vrij naar de nectar door de nectarhoudende kroonbuis bij sommige bloemen aan te bijten. Hommels dragen, vooral de hommelkoninginnen, per dracht vier keer zoveel pollen naar binnen als honing- en wilde bijen; tevens gebeurt dit aanzienlijk sneller.

Hommelsoorten met lange roltong zijn bos-, tuin-, akker-, gras-, Limburgse-, veld-, donkere tuin-, gele-, zand- en heidehommel.

Hommelsoorten met korte roltong zijn bijv. grote en kleine aardhommel, steen-, weide- en boomhommel of de bombus mesomelas.

4 artikel(en)

per pagina

4 artikel(en)

per pagina