Insectennesthulpmiddelen 

Soortenbescherming en natuurbelevenis in één! In deze SCHWEGLER natuurbeschermingsproducten vinden 'nuttige insecten' zoals solitaire bijen, sluipwespen, mieren, spinnen en kleine levende wezens een onderkomen. Het fantastische eraan is dat iedereen zijn 'beschermelingen' direct kan beleven en de desbetreffende levenscyclus kan ervaren.

Deze nesthulpmiddelen garanderen u ontspannende observaties, wetenswaardige ervaringen, hetzij in de tuin of deels ook op het balkon. De directe belevenissen en de kennis over de schoonheden van deze groepen dieren vormen de basis voor een respectvolle omgang met de natuur. Deze nesthulpmiddelen zijn niet alleen bij uitstek geschikt voor kleuterscholen, scholen enz., maar net zo goed voor elke particuliere tuin. Door de geïntegreerde bijzonderheden van deze unieke nesthulpmiddelen is verstoring van de nestplek bij de observatie uiterst minimaal. Zorg er echter voor dat de nestplekken steeds weer goed worden gesloten.
Alle soorten zijn helemaal ongevaarlijk. Deze verblijven voor het hele jaar door mogen niet worden weggenomen of schoongemaakt.

De meeste soorten vliesvleugeligen die in holtes nestelen, boren niet zelf. Zij betrekken liever reeds aanwezige boorgangen, waarin zij hun broedcellen bouwen. Deze boorgangen worden gemaakt door bepaalde kevers als zij door het materiaal vreten. De ecologische en landbouwkundige betekenis van deze insectengroep is aanzienlijk, omdat zij de bestanden van andere 'schadelijke insecten' reguleren. Bovendien spelen zij als bestuivers een belangrijke rol in onze natuurhuishouding. Omdat in ons op- resp. uitgeruimde landschap natuurlijke nestplekken ontbreken, zou het voor elke natuurliefhebber vanzelfsprekend moeten zijn om insectennesthulpmiddelen op te hangen. Voor het aanbrengen van deze hulpmiddelen zijn er geen vaste regels, maar er moet op worden gelet dat de plek zonnig en tegen wind en regen beschut is.

Plaatsingslocatie Prieeltjes, pergola's, muren, tuinen en zelfs balkons tot de derde of vierde verdieping. Nesthulpmiddelen moeten ook in de winter buiten blijven, omdat de insecten in de gaten anders voortijdig uit het nest kruipen en het niet overleven.

Bewoners Vliesvleugeligen zoals wilde bijen, graaf-, plooi- en wegwespen.

Bezettingssucces Welk type nesthulpmiddel het beste bevlogen of bezet wordt, verschilt naargelang landschap en begroeiing ervan. Omdat er op onze breedtegraden bijna 600 soorten wilde bijen zijn, stellen deze allemaal verschillende microklimatologische eisen aan hun leefomgeving. Er ontstaan verschillende bezettingsdichtheden bij de diverse insectennesthulpmiddelen, hetzij bij hout, leem, riet of houtbeton. Globale bezettingspercentages kunnen niet worden gegeven. Onze verschillende insectennesthulpmiddelen moeten opgehangen en zo geprobeerd worden.

Belangrijk! Alle soorten zijn zeer vredelievend en helemaal ongevaarlijk voor mensen en huisdieren!

Verblijven zijn onderhoudsvrij. Niet schoonmaken.

Artikelen 1 tot 10 van 11 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 • Insectennestkast

  Dit verblijf is net als de andere SCHWEGLER insectennesthulpmiddelen bedoeld voor bovengenoemde bewoners. Het bijzondere eraan is dat u met deze insectennestkast voor de eerste keer het tot nu toe verborgen leven en de ontwikkelingen van onze solitair levende bijensoorten en sluipwespen zogezegd 'live' kunt meemaken.U krijgt een 'toegang tot een tot nu toe gesloten huis'; een uiterst interessant, maar tot nu toe onbekend gebied. Omdat de broedgangen van transparant materiaal zijn en de voorwand afneembaar is, kunt u bijvoorbeeld het afzetten van de eitjes en de ontwikkeling van de larven tot en met het afsluiten van de broedkamers direct meemaken.

  Bewoners en ophangplek Zie boven. Let op een zeer zonnige locatie!

  Materiaal Behuizing: SCHWEGLER houtbeton met weerbestendige voorwand van hout.Interieur: doorzichtige nestbuisjes met verschillende diameters.

  Buitenafmetingen H 33 x B 21 x D 15 cm.

  Gewicht ca. 9,2 kg.

  Meer info
 • Spinnen- en insectenvanger

  De SCHWEGLER spinnen- en insectenvanger werd ontwikkeld volgens de milieugedachte "beschermen en behouden" in plaats van "doden en vernietigen". Met deze spinnen- en insectenvanger kunnen eenvoudig en snel insecten en ook grotere spinnen worden gevangen. Door het doorzichtige materiaal kunnen de dieren goed worden geobserveerd, voordat ze worden vrijgelaten.

  Meer info
 • Mieren-observatiesteen

  Voor bezetting door en voor niet storende natuurobservaties van 'nuttige insecten' en andere onder de steen levend kleine levende wezens. Mieren en andere dieren uit de kelder en bewoners uit de tuin gebruiken de observatiesteen als schuilplaats overdag of als winterverblijf. Tot 70 soorten werden vastgesteld. Deze observatiesteen kunt u zonder bezwaar zo vaak als mogelijk wegnemen zonder bijv. bij de mieren het broedsel en de gangen van het volk te vernietigen.

  Beschrijving De warmteaccumulator van speciaal hout-zandbeton ligt op een stabiel metalen frame waarin een plaat acrylglas is geïntegreerd.

  Plaatsingslocatie In de wei of op het gazon op zonnige plekken of plekken in de halfschaduw.

  Bewoners Mieren, slakken, pissebedden, steenlopers, loopkevers, spinnen, oor- en regenwormen, duizendpoten, keverlarven en nog veel meer.

  Afmetingen 40 x 40 x 5 cm.

  Gewicht 13,5 kg.

   

  Meer info
 • Oorwurm-slaapbuis

  De oorwurm is een insect dat met voorliefde bladluizen, spinmijten, larven en eieren van insecten evenals kleine dieren eet die door mensen als 'schadelijke insecten' worden beschouwd. Voor de bladluisbestrijding is hij voor de tuinliefhebber zeer nuttig. Oorwurmen zijn 's nachts actief en bevolken overdag met honderden tegelijk de slaapbuis.

  Plaatsing Schuif de buis over een afgezaagde takstomp. Eén oorwurm-slaapbuis moet op een schaduwplek in de buurt van de grond, hoogte ca. 5 tot 10 cm, worden aangebracht. Verdeel de resterende slaapbuizen in de struik of boom. Daarbij moet erop worden gelet dat de plek niet te zonnig is. Schuif bij groenteperken slaapbuizen over een kort stokje. Ongeveer 3 tot 5 cm boven de grond. De onderhoudsvrije verblijven moeten het hele jaar door buiten blijven. Schoonmaken is niet noodzakelijk.

  Bezettingsperiode Vanaf begin mei tot late herfst.

  Verpakkingseenheid 3 stuks.

  Materiaal SCHWEGLER houtbeton.

  Afmetingen rd 60 mm.

  Hoogte 10 cm.

  Gewicht ca. 0,2 kg/buis.

  Meer info
 • Gaasvliegenverblijf

  Het 'nuttige insect' de gaasvlieg, ook bekend onder de naam goudoogje, is een natuurlijke vijand van de bladluis en de mijt.

  De larven ervan eten kleine insectensoorten, zogenoemde 'schadelijke insecten'. Binnen hun ontwikkelingsfase die ongeveer twee weken duurt, kunnen ze 400 tot 500 bladluizen verdelgen. Omdat ze als volgroeide dieren overwinteren, hebben gaasvliegen van medio september tot in het voorjaar een beschermend overwinteringsverblijf nodig.

  Ons SCHWEGLER gaasvliegenverblijf is een gunstige en veilige overwinteringsplek en biedt ook optimale bescherming tegen hun natuurlijke vijanden.

  Ophangplek Het gaasvliegenverblijf wordt met het daarin meegeleverde tarwestro aangebracht aan een stang, paal of alleenstaande hoogstamboom, waarbij de voorkant met lamellen van de wind afgekeerd moet zijn.

  Ophangperiode Vanaf medio september geplaatst aan de rand van dorpen, in velden, weiden of op braakland, kan worden gerekend op een zeer hoge bezetting met gaasvliegen. Na de eerste vorst kan het verblijf in de tuin of in het plantsoen worden gehaald en in de buurt van sierstruiken en fruitbomen worden geplaatst. Ophanging Altijd het hele jaar door buiten. Onderhoudsvrij verblijf; schoonmaken is niet nodig.

  Ophanghoogte 1,5 tot 2,0 m. Kleur Rood. De gaasvliegen geven de voorkeur aan deze roodachtige kleur, doordat zij een andere kleurherkenning hebben dan wij mensen. Daarom werd deze nogal opvallende kleur gekozen.

  Materiaal SCHWEGLER houtbeton.

  Afmetingen H 30,5 x B 28,5 x D 30 cm.

  Gewicht ca. 8 kg.

  Meer info
 • Insectencombinatiekast

  Onze SCHWEGER insectencombinatiekast, met het daarin aanwezige raatof lamellensysteem, vormt een behuizingsaanbod (rekwisietenaanbod) voor onze nuttige insecten.

  Deze diersoorten hebben belangrijke regulerings- en bestuivingstaken in onze natuur. Met de insectencombinatiekast, ook promotor voor nuttige insecten genoemd, kunt u een ca. 4 – 5 are grote tuin gifvrij houden! (4 – 5 are komt overeen met 400 – 500 m2).

  Schade in een tuin of een landschap is meestal te zien aan het feit dat bepaalde planten ziek worden, afsterven of zich niet goed kunnen ontwikkelen, bijv. door schadelijke insecten. Hier helpen uit eigen beweging alleen de natuurlijke vijanden die ook in onze insectencombinatiekast een overlevensgarantie aantreffen.

  De opbouw met verschillende materialen van het raatsysteem heeft een aantrekkende werking op de dieren en stelt meerdere 'nuttige' insectensoorten in staat om daarin schuil- en ook overwinteringsmogelijkheden aan te treffen.

  De kast stelt de bewoners bovendien in staat relatief onafhankelijk van elkaar te bestaan. Tevens is overleven bij ongunstige levensomstandigheden mogelijk. De meeste dieren vliegen ofwel naar de behuizing om erin te kruipen of dieren die niet kunnen vliegen, lopen via de speciaal gevormde houten poten de insectencombinatiekast naar binnen.

  Bewoners Gaasvliegen, oorwurmen, lieveheersbeestjes, tot 200 soorten wilde bijen, roofwantsen, roofvliegen, franjevleugeligen, solitaire wespensoorten evenals incidenteel vlinders.

  Plaatsingslocatie Van wind en regen afgekeerde zijde (zuidoost), zonnig tot halfschaduw. Particuliere tuinen, fruit- en tuinbouw evenals parken. Door de in de insectencombinatiekast aanwezige 'nuttige insecten' wordt in cultuurgewassen of sierplantengezelschappen 60-90% van de 'schadelijke insectenstand' vernietigd. Dit blijkt uit langetermijnonderzoeken. Zo worden bijv. bladluizen, rupsen van het koolwitje, rupsen van de kooluil, larven van bladwespen, rupsen van de spanner enz. sterk verminderd.

  Materiaal Behuizing: SCHWEGLER houtbeton, natuurlijke nestmaterialen. Metalen opzetframe, op bezetting afgestemde houten poten.

  Afmetingen H 50 x B 65 x D 40 cm.

  Plaatsingshoogte ca. 1 m. Gewicht ca. 50 kg.

  Een nauwkeurige gebruiks- en beschrijvingsdocumentatie wordt bij de bestelling meegeleverd.

  Meer info
 • Insectennesthout

  Klassiek insectennesthulpmiddel van inheems hardhout. Levering incl. verzinkte metalen beugel.

  Materiaal Hardhout, gedurende meerdere jaren gerijpt inheems beukenhout.

  Buitenafmetingen Kast B 11,5 x H 24 x D 9 cm.
  Niet vrij ophangen. Beschut ophangen onder een dakoverstek e.d. is noodzakelijk.

  Gewicht 1,8 kg.

  Meer info
 • Insectennestblok

  Insectennesthulpmiddel van speciaal SCHWEGLER houtbeton dat temperatuurregelend en ademend is. Levering incl. verzinkte metalen beugel.

  Materiaal Weerbestendig SCHWEGLER houtbeton.

  Buitenafmetingen Kast B 14,5 x H 27 x D 8,5 cm.

  Gewicht 3,7 kg.

  Meer info
 • Insectennestriet

  In een kast van warmte-absorberend SCHWEGLER houtbeton zijn nestbuisjes van natuurlijk riet geplaatst. Ons riet is afkomstig uit gecontroleerde, Europese gebieden zonder roofbouw en insecticide. De solide constructie beperkt temperatuurschommelingen tot een minimum en is uiterst ademend. Levering incl. verzinkte metalen beugel.

  Materiaal Riet met weerbestendige kast van houtbeton.

  Buitenafmetingen Kast B 21,5 x H 30 x D 12 cm.

  Gewicht 5,0 kg.

  Meer info
 • Insectennestwand

  In een kast van warmte-absorberend SCHWEGLER houtbeton zijn nestmogelijkheden van leem en riet geplaatst. De solide constructie beperkt temperatuurschommelingen tot een minimum en is uiterst ademend. Door het grote aantal verschillende nestdiameters en -materialen wordt dit nesthulpmiddel heel graag geaccepteerd. Levering incl. verzinkte metalen beugel.

  Materiaal Leem + riet met weerbestendige kast van houtbeton.

  Buitenafmetingen Kast B 21,5 x H 30 x D 12 cm.

  Gewicht 7,6 kg.

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 11 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2